Jah9

Συντονιστείτε σε ένα μήνυμα θετικών vibes, υγείας και ευτυχίας με την τζαμαϊκανή καλλιτέχνη της reggae Jah9

ΣΤΟ GLOBAL HEROES, ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΣΤΑΡ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΗΧΗΣΗ

To Jah9 είναι το καλλιτεχνικό όνομα της Janine Cunningham, καλλιτέχνη reggae από τη Τζαμάικα, η οποία με ένα συνδυασμό διαμαρτυρίας και παιχνιδιάρικης διάθεσης γίνεται μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα της και σταθερά κερδίζει έδαφος πέρα από αυτή. Με τη διάδοση μηνυμάτων κοινωνικής δικαιοσύνης με περισσότερα εύθυμα θέματα, όπως ο παιάνας της στο ταπεινό «Avocado» στην ομώνυμη επιτυχία της το 2013, υπάρχει πάντα η έμφαση στη ζωτικότητα, το φως του ήλιου και την υγεία. Εδώ, εξηγεί γιατί το να παραμένεις πιστή σε αυτό που είσαι και το να τρως σωστά είναι τα βασικά στοιχεία για να ξεκλειδώσεις την εσωτερική ομορφιά.

Παρακολουθήστε το τελευταίο μουσικό βίντεο της Jah9 το «Feeling Irie»

Αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας διαφορετικά από τη στιγμή που σημειώσατε επιτυχία ως μουσικός;
Γράφω από τότε που ήμουν έξι, χωρίς λογοκρισία, για τη δική μου θεραπεία. Όταν ξεκίνησα να γράφω τραγούδια για άλλους ανθρώπους, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να επικοινωνούν ένα σαφές μήνυμα. Αλλά βελτίωσε τη διαδικασία μου. Στους θαυμαστές μου αρέσει η ειλικρίνειά μου καθώς και το γεγονός ότι δεν είμαι απολογητική για τις απόψεις μου.

«Ως γυναίκα, είσαι outsider...Μου αρέσει η πρόκληση. Ως γυναίκα, μπορώ να σε χτυπήσω με την πραγματική αλήθεια.» - Jah9

Είναι δύσκολο να τα καταφέρεις σε έναν τόσο αντροκρατούμενο χώρο;
Ως γυναίκα, είσαι outsider. Είναι ένας κόσμος φτιαγμένος για άντρες, όπως λένε, και πολλά από τα συστήματα εφευρέθηκαν από άντρες και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τους κύκλους της γης ή τη γυναίκα. Αποτελούμε περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, για να ακουστούν οι γυναίκες πρέπει να έχουν εξαιρετική φωνή. Μου αρέσει η πρόκληση. Ως γυναίκα, μπορώ να σε χτυπήσω με την πραγματική αλήθεια. Υπάρχουν πολλές ανύπαντρες μητέρες στην Τζαμάικα και γι’ αυτό, όπως και για πολλούς άλλους λόγους, οι γυναίκες εδώ είναι ισχυρές: το πανεπιστήμιο και η εταιρική Τζαμάικα είναι γεμάτα από γυναίκες και φυσικά έχουμε γυναίκα πρωθυπουργό.

Ποια είναι τα πρότυπα ομορφιάς που αρέσουν στις γυναίκες της Τζαμάικα;
Όλο και περισσότερες γυναίκες αποδέχονται τα φυσικά μαλλιά τους και τη φυσική τους εμφάνιση. Οδεύουμε προς μια πιο αφροκεντρική ματιά. Είναι ίσως γνωστό στη διασπορά, αλλά το ίσιωμα των μαλλιών ήταν τελετουργία, δεν ήξερες καν γιατί το ήθελες. Ήταν απλά κάτι που γινόταν. Έχω πολύ πυκνά μαλλιά και χρειάζονταν πολλά χημικά για να τα ισιώσω. Έτσι, μόλις έφτασα στο λύκειο, ξύρισα το κεφάλι μου και άφησα τα μαλλιά μου να μεγαλώσουν. Άφησα να λάμψει η προσωπικότητά μου μέσα από αυτό το πυκνό, με κόμπους άφρο μαλλί και μου άρεσε η επανάσταση ενάντια σε αυτό που μου είχαν πει ότι έπρεπε να μοιάζω σαν μαύρη γυναίκα.

Τα βίντεό σας είναι πολύ τολμηρό και φωτεινό. Είναι μια αντανάκλαση του προσωπικού στυλ σας;
Προσπαθώ να βεβαιώσω ότι τα βίντεό μου δεν επιδεικνύουν το σώμα μου, για να παρακινήσω τις γυναίκες που τα βλέπουν να μη σκεφτούν ότι οι αξίες πηγάζουν από τη φυσική μας εμφάνιση. Βγαίνω πάντα από την πορεία μου για να ενσωματώσω αφρικάνικα υφάσματα. Η μητέρα μου είναι μοδίστρα και ήταν η στυλίστρια του βίντεο «Avocado».

– Το δεύτερο άλμπουμ 9 της Jah9 κυκλοφορεί αυτό το καλοκαίρι