Shaway Yeh

Η κορυφαία προοδευτική φωνή στην κινεζική μόδα. Δεν υπάρχει κάποια καλύτερη από τη Shaway Yeh για να εξηγήσει το κινεζικό στυλ και κουλτούρα αυτή τη στιγμή

Στο Global Heroes, ταξιδεύουμε τον κόσμο και ρίχνουμε τον προβολέα στους τοπικούς σταρ με παγκόσμια απήχησ

Η Shaway Yeh είναι η γυναίκα που χαρακτηρίζεται από το περιοδικό i-D  ως «η avant-garde απάντηση της Κίνας στην AnnaWintour». Η Yeh μεγάλωσε στην Ταϊβάν, αλλά πήγε κολέγιο στο NYU της Νέας Υόρκης ενώ στη συνέχεια επέστρεψε για να γίνει Fashion Director του GQ Ταϊβάν, εργάστηκε για την κυκλοφορία του Vogue China και ηγήθηκε της ομάδας επικοινωνίας της Prada στην Κίνα για να αποκτήσει τελικά την τρέχουσα θέση εργασίας της, ως διευθύντρια σύνταξης του Modern Weekly και style director του Modern Media Group.

Το Modern Weekly με έδρα στη Σαγκάη πουλάει πάνω από 900.000 αντίτυπα ή κάνει σχεδόν τα ίδια νούμερα με την έκδοση των ΗΠΑ του GQ. Εκτός του ότι το Modern Weekly είναι το είδος του σούπερ περιοδικού μόδας που μπορεί να παρουσιάζει μια φωτογράφηση μόδας του Telfar και του Ryan Trecartin στο εξώφυλλο, θα βρείτε εξίσου στήλες του περιοδικού που αφιερώνονται στην πολιτική, τις επιχειρήσεις και τον πολιτισμό, όπως και στη μόδα. Ως κορυφαία προοδευτική φωνή στην κινεζική μόδα, δεν υπάρχει κάποια καλύτερη από τη Yeh για να εξηγήσει το κινεζικό στυλ και πνεύμα αυτή τη στιγμή.

Δεν καταφέρνετε λοιπόν συνήθως να πάτε στο Λονδίνο για την εβδομάδα μόδας;
Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να κάνω. Έχω διευθυντές μόδας. Πολλά πράγματα για την εβδομάδα της μόδας δεν έχουν νόημα για εμάς. Όλο το σύστημα βασίζεται στα χρονοδιαγράμματα των ευρωπαίων συντακτών. Εννοώ, τι θα γίνει με εμάς; Γιατί πρέπει να έχουμε πάντα jet lag;

«Όλο το σύστημα της εβδομάδας μόδας βασίζεται στα χρονοδιαγράμματα των ευρωπαίων συντακτών.Εννοώ, τι θα γίνει με εμάς; Γιατί πρέπει να έχουμε πάντα jet lag;» – Shaway Yeh

Για εμάς που βρισκόμαστε στη Δύση, η Κίνα μπορεί να φαίνεται αυτό το εξαιρετικά σημαντικό μέρος που δεν κατανοούμε πολύ. Ποιο είναι λοιπόν το πιο συναρπαστικό και διασκεδαστικό πράγμα που συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή;
Χαίρομαι που ρωτήσατε! Όταν ήμουν στη Νέα Υόρκη, όλοι με ρωτούσαν, «Είναι αλήθεια ότι η οικονομία είναι τόσο χάλια;» Εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την Κίνα μόνο ως αγορά. Αλλά η Κίνα είναι μια πολύ πλούσια κουλτούρα. Έχουμε το δικό μας τρόπο ζωής, το δικό μας τρόπο αντίληψης, τα δικά μας συστήματα και τα δικά μας ταλέντα.

Ο Gareth Pugh μου είπε κάποτε ότι επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, οι Κινέζες ντύνονται σαν πανκ avant-garde...
Βλέπω ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά αναφορές. Δουλεύουμε απλά με τη μόδα που βλέπουμε τώρα. Τίποτα δεν πηγαίνει πραγματικά πίσω πέρα ​​από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, το νωρίτερο. Εργαζόμουν σε μια τηλεοπτική σειρά που ονομαζόταν Craft A Destiny με το εθνικό κανάλι CCTV της Κίνας. Παρουσιάζοντας γυναίκες, όπως οι Yayoi Kusama, Karen Blixen, Liu Wen, Zhu Zheqin και Song Huai-Kuei που πρωτοστάτησαν τόσο πολύ στο άνοιγμα της Κίνας τη δεκαετία του ’80.

Η Song έχει μια τόσο συναρπαστική ιστορία ζωής. Ερωτεύτηκε έναν βούλγαρο μαθητή τέχνης, τον Maryn Varbanov και το ζευγάρι τελικά μετακόμισε στο Παρίσι, όπου ο Pierre Cardin αγόρασε ένα από τα έργα του Varbanov. Ο Cardin ήθελε να είναι ο πρώτος που θα επισκεπτόταν την Κίνα. Ζήτησε από τη Song να βοηθήσει και έτσι πραγματικά ίδρυσε όλο το σύστημα της κινεζικής μόδας. Η Song ήταν πιθανά το μόνο κομψό άτομο στο Πεκίνο τη δεκαετία του '80 και βοήθησε να ξεκινήσει η σύγχρονη κινεζική κουλτούρα και όχι απλά η κινεζική μόδα.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μόδα ή πολιτιστική τάση που μπορείτε να εντοπίσετε αυτή τη στιγμή;
Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα. Το στυλ διαφέρει ανά περιοχή. Οι νέοι στο Πεκίνο είναι τολμηροί και πειραματίζονται. Έχουν ένα λιτό στυλ και δεν τους ενδιαφέρει το καλό γούστο. Η Σαγκάη ήταν πάντα μια πιο συνειδητοποιημένη διεθνής πόλη, το Παρίσι της Ανατολής ή όπως αλλιώς θες, θεωρούν τους εαυτούς τους πιο καλλιεργημένους. Καθώς οι πόλεις στα δυτικά της Κίνας δεν είναι τόσο εκτεθειμένες, το στυλ εκεί είναι πιο θηλυκό, κοριτσίστικο και πολύχρωμο.

Ποια είναι τα πρότυπα στυλ της κινέζας γυναίκας;
Η Νότια Κορέα είναι μια μεγάλη επίδραση στην κινεζική αγορά ομορφιάς. Κάναμε πρόσφατα ένα θέμα για bloggers της κορεάτικης ομορφιάς, και χάρη σε κάτι που μοιάζει με ένα βιομηχανικό σύστημα της Νότιας Κορέας για την παραγωγή σταρ, η Κ-pop έχει τεράστια δύναμη στους κινέζους καταναλωτές.

Υπάρχει μια Rihanna στην Κίνα;
Εμείς απλά φωτογραφίσαμε ένα cover story της Leah Dou. Είναι μεγάλο θέμα. Δεν κυκλοφόρησε καν το πρώτο της άλμπουμ αλλά η μητέρα της Leah ήταν η υπερδιάσημη τραγουδίστρια Faye Wong και ο πατέρας της ο Dou Wei ήταν ροκ σταρ. Η Κίνα δεν έχει ενδιαφέρουσες διασημότητες. Με τη νεότερη γενιά, κανένας από τους τραγουδιστές ή τους ηθοποιούς δεν έχουν κάποιο πραγματικό χαρακτήρα. Ίσως λόγω του ότι η νεότερη γενιά φαίνεται να αποτελεί προϊόν μηχανών δημιουργίας σταρ της βιομηχανίας. Επειδή η Κίνα είναι τόσο μεγάλη, η προσπάθεια απήχησης στο μέσο Κινέζο σημαίνει πραγματικά το να αποφεύγεις να έχεις μια πολύ δυνατή προσωπικότητα. Οι άνθρωποι που αγαπούν τη μόδα θα αναζητήσουν μοντέλα όπως οι Fei Fei Sun, Liu Wen, Xiao Wen Ju παρά τραγουδιστές και ηθοποιούς. Και μου αρέσει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Chris Lee: είναι ανδρογυναίκα, πολύ χαριτωμένη και πολύ πρόθυμη να δοκιμάσει νέα πράγματα.

Ποιοι κινέζοι σχεδιαστές σας αρέσουν;
Πάντα έλεγα ότι υπάρχει μόνο μία για μένα: η Uma Wang, αν και δεν είναι μία από τις νεότερες ανερχόμενες σχεδιάστριες. Για μένα, είναι πιο ώριμη, πιο συνεπής, έχει ένα look και πουλάει. Τα σχέδιά της είναι όμορφα. Την φόρεσα χθες και ο Marc Jacobs ρώτησε για το κομμάτι. Ένα ζευγάρι μαθητευόμενων του ModernWeekly  έχουν μάρκες που είναι αρκετά δημοφιλείς σήμερα όπως Shushu/Tong και μου δίνει αυτό το είδος μητρικής υπερηφάνειας.

www.modernweekly.com