JOSEPH ALTUZARRA + TOM PECHEUX

Ένας παραδεισένιος συνδυασμός: το παιδί θαύμα της μόδας Joseph Altuzarra και ο makeup artist Tom Pecheux μιλάνε για τη μαγική οκταετή συνεργασία τους

ΤΟ MADE FOR FASHION ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΝΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ MAKEUP ARTISTS ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΣΑΡΕΛΕΣ

Για το βετεράνο του makeup Tom Pecheux, o Joseph Altuzarra είναι κάτι περισσότερο από ένα όμορφο πρόσωπο. Παρά το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος παραδέχεται, αυτό δεν τον πληγώνει. Συνεργάζονται εδώ και οκτώ χρόνια και από τη συζήτηση είναι προφανής η βαθιά αγάπη που τους δένει. Πέρα από το κοινό δημιουργικό πάθος και το όραμά τους, η συνεργασία τους διανθίζεται από υπέροχο χιούμορ, μια αίσθηση ατελείωτου παιχνιδιού, πειραματισμό και πάνω από όλα, ανεξάντλητο σεβασμό.

Από σεζόν σε σεζόν, επανακαθορίζουν την έννοια του cool, μπλέκοντας αβίαστα το γαλλικό ανεξαρτήτως με το ωμό στυλ του κέντρου της Νέας Υόρκης. Μαζί, συζητούν τον οργανικό τρόπο με τον οποίο έχουν εξελίξει τη γυναίκα Altuzarra στο γεμάτο αυτοπεποίθηση, πολυπόθητο πλάσμα που γνωρίζουμε (και που θέλουμε να γίνουμε) σήμερα.

Tom: Ο Joseph πέθαινε να δουλεύει μαζί μου… πέθαινε! (Γελάει.)

Joseph: Αυτό είναι αλήθεια... αυτό είναι αλήθεια.

Tom: Όταν με ρώτησαν αν ήμουν διαθέσιμος να συνεργαστώ με έναν νέο σχεδιαστή, είπα, πάντα είμαι. Είμαι ένα βαμπίρ. Το νέο αίμα είναι πάντα καλό. Όμως, το πιο σημαντικό; Μου ζητήθηκε από δύο ανθρώπους που αγαπώ πραγματικά, τη Melanie [Hyunh] και την Carine [Roitfeld]. Όταν γνώρισα τον κ. Joseph Altuzarra, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο χαριτωμένος ήταν! Είναι αλήθεια, σκέφτηκα ότι ήταν απολύτως γοητευτικός και από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε ένιωθα σχεδόν σαν να γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον. Είχαμε τις ίδιες απόψεις και το ίδιο γούστο στις ίδιες γυναίκες. Όταν είσαι στην επιχείρηση για 30 χρόνια και ενώ περπατάς ένας νέος άντρας σε εκπλήσσει, πραγματικά, σε εξιτάρει και δεν θέλεις να χάσεις αυτή την ευκαιρία.

«Ο Τομ είναι το μόνο πρόσωπο που έχω συνεργαστεί και η ομορφιά που δημιουργήσαμε είναι ένα look που δημιουργήσαμε μαζί.» - Joseph Altuzarra

Joseph: Είχα μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για τη γυναίκα στην οποία απευθυνόμουν και ήταν πολύ περισσότερο γυναίκα και όχι κορίτσι. Είναι επίσης σαγηνευτική και πολύ σαρκική, και δεν θα έλεγα ένα εξεζητημένο άτομο αλλά μπορεί να είναι κουλτουριάρα. Πάντα βασιζόμουν στην ικανότητα του Tom να κάνει τις γυναίκες να φαίνονται και να νιώθουν όμορφες, το οποίο νομίζω ότι είναι πιο σπάνιο από όσο μπορεί να νομίζετε. Δεν με ενδιαφέρει η θεατρικότητα ή η καλλιτεχνία. Με ενδιαφέρει περισσότερο το να κάνω κάτι που να έχει δυναμισμό και αισθητική. Και νομίζω ότι πάντα ακολούθησα αυτή τη γραμμή με πραγματική επιτυχία.

Tom: Είμαι τόσο εντυπωσιασμένος από τον Joseph. Είναι πολύ, πολύ συγκροτημένος. Γνωρίζει ακριβώς πού θέλει να πάει. Από την άλλη, κάθε έξι μήνες, όταν βλέπω τη νέα συλλογή, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που δημιούργησε την προηγούμενη σεζόν. Από τότε που γνωρίζω τον Joseph, δε νομίζω ότι είχε κάποια επίδειξη με κακές κριτικές. Συνήθως, όταν έχει κανείς καλές κριτικές, τότε είναι που κολλάει με αυτό που κάνει γιατί φοβάται μήπως πάρει κακές κριτικές ενώ ο Joseph τα κατέρριπτε όλα και δημιουργούσε κάτι εντελώς καινούριο. Όταν αυτό συμβαίνει σε νεαρή ηλικία, είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Joseph: Υπάρχει ελάχιστος εγωκεντρισμός και νομίζω ότι πάντα έτσι ήταν. Ως ομάδα, τη συνεργασία μας διέπει μεγάλος σεβασμός στη δουλειά και τις απόψεις του άλλου, και πραγματικά εργαζόμαστε σαν ομάδα.

Tom: Όταν συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν αυτό το ταλέντο, είναι υποχρέωση. Ο Joseph με κινητοποιεί. Έχω μάθει πολλά από αυτόν, επειδή το όραμά του είναι σίγουρα διαφορετικό από οποιουδήποτε άλλου. Γι’ αυτό ο Joseph έχει γίνει τόσο αξιοσέβαστος στο χώρο μας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα: επειδή έχει κάτι να πει που κανείς άλλος δεν λέει.

Joseph: Όταν συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν αυτό το ταλέντο, είναι υποχρέωση. Ο Joseph με κινητοποιεί. Έχω μάθει πολλά από αυτόν, επειδή το όραμά του είναι σίγουρα διαφορετικό από οποιουδήποτε άλλου. Γι’ αυτό ο Joseph έχει γίνει τόσο αξιοσέβαστος στο χώρο μας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα: επειδή έχει κάτι να πει που κανείς άλλος δεν λέει.

Tom: Ο Joseph λέει ότι είμαστε η οικογένειά του και του αρέσει οι άνθρωποί του να είναι κοντά του. Αλλά, από την άλλη, μας αρέσει και εμάς να είμαστε δίπλα του. Δεν υπάρχει ούτε μία σεζόν να σκεφτείς, «Ξέρεις κάτι; Μπορεί να μην είναι μια επίδειξη που να αξίζει να δώσω την ενέργειά μου.» Και αυτό συνέβη με άλλους ανθρώπους, πιστέψτε με. Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι κυκλοθυμικοί ή όχι τόσο φιλικοί και εσείς σκέφτεστε, «Μάλλον ήρθε η ώρα... μάλλον πρέπει να αποχωρώ σιγά σιγά.» Η πιο πολύτιμη λέξη που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω εδώ είναι ότι μοιραζόμαστε.

Joseph: Ο Τομ είναι το μόνο πρόσωπο που έχω συνεργαστεί και η γυναίκα που δημιουργήσαμε είναι η γυναίκα που δημιουργήσαμε μαζί. Η ομορφιά που έχουμε δημιουργήσει είναι ένα look που έχουμε δημιουργήσει μαζί. Το χέρι του λοιπόν χαρακτηρίζει τη γυναίκα Altuzarra γιατί είναι και ο μόνος που τη δημιούργησε.

Tom: Είναι ένας συνδυασμός, ο τρόπος με τον οποίο ο Joseph χτίζει τη συλλογή του. Ξέρετε τη disco μπάλα; Είναι μια ενιαία σφαίρα, αλλά κάθε καθρέφτης αντανακλά κάτι. Υπάρχει μια γυναίκα της πόλης, ένα απλό καθημερινό κορίτσι, κάθε καθρεφτάκι έχει κάτι να πει. Και αυτό είναι, για μένα, η συλλογή του Joseph. Το ίδιο ισχύει για το beauty look με τη διαφορά ότι κάθε σεζόν έχει και μια μικρή έκπληξη. Μία σεζόν μπορεί να είναι ένα κραγιόν ή ένα μάτι ή ένα μολύβι, δεν υπάρχει κατεστημένο. Αλλά κάθε σεζόν έχετε τη disco μπάλα στην πασαρέλα, όλα εξαρτώνται απλά από την αντανάκλαση.