Damir Doma & Michele Magnani

Μετά από την πρώτη του επίδειξη στο Μιλάνο, ο σχεδιαστής Damir Doma εκφράζει ματαιωμένες προσδοκίες με τον makeup artist Michele Magnani

Το Made for Fashion φέρνει κοντά κορυφαίους σχεδιαστές μόδας και makeup artists για μια ειλικρινή ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τις πασαρέλες

«Όταν φεύγεις από κάτι ημιτελές, αυτό αποκτά ενδιαφέρον και δίνει το αίσθημα ότι υπάρχει χώρος για ανάπτυξη.» Πρόκειται για μια φράση από τον 12ο αι. του Ιάπωνα συγγραφέα Yoshida Kenko που ενέπνευσε την τελευταία συλλογή γυναικείων ενδυμάτων του Damir Doma, η οποία παρουσιάστηκε στο Μιλάνο για πρώτη φορά. Ενώ η φράση αφορούσε συγκεκριμένα την, χωρίς ραφές και γεμάτη διάφανες υφές, συλλογή του SS16, ταιριάζει τέλεια και στον Doma και την πορεία του ως σχολαστικό και διαφοροποιημένο σχεδιαστής, που ταξίδεψε από την Κροατία έως τη Γερμανία, εδραίωσε τη μάρκα του στο Παρίσι το 2006 και πρόσφατα τη μετέφερε στο Μιλάνο.

Ο Michele Magnani, Senior Artist της M·A·C προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Doma στο νέο ιταλικό περιβάλλον του και έχει υπάρξει υπεύθυνος για την επιμέλεια του makeup και στις δύο επιδείξεις του Doma στο Μιλάνο. Εδώ, συζητούν τη φύση της συνεργασίας, δημιουργώντας ένα διαφορετικό είδος φυσικής ομορφιάς και προσαρμόζοντάς το στο μιλανέζικο στιλ...

Michele Magnani: Για μένα, είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές. Η πρώτη μου εντύπωση από τον Damir ήταν η αντίληψή του για τη γυναίκα. Όταν είδα τα ρούχα του στον εκθεσιακό χώρο, όλα ήταν πολύ minimal, αλλά ταυτόχρονα δυναμικά. Πήρα θετικά vibes από αυτόν.

Damir Doma: Δεν είναι εύκολο να βρεις κάποιον που να μπορεί να κατανοήσει την ευαισθησία σου και να είναι σε θέση να την εκφράσει. Είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας, επειδή μπορεί να την αναδείξει ή να την καταστρέψει. Μπορεί να κάνει τα πράγματα να φαίνονται απίστευτα. Ή το χειρότερο πράγμα είναι να ολοκληρώσεις μια επίδειξη και να καταλήξεις με λάθος μαλλιά ή μακιγιάζ. Όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης. Ακόμα κι αν έχω την ελάχιστη αμφιβολία, αρχίζει να γίνεται επώδυνο και να με τρελαίνει.

«Δεν είναι εύκολο να βρεις κάποιον που να μπορεί να κατανοήσει την ευαισθησία σου και να είναι σε θέση να την εκφράσει.» – Damir Doma

Michele: Νομίζω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ένας makeup artist έχει μια πολύ σαφή εικόνα. Οι άνθρωποι μπερδεύονται αν δεν έχεις τα σωστά εργαλεία για τη δουλειά. Με τον Damir, ήταν πολύ σαφές από την αρχή.

Damir: Μου αρέσουν να κρατώ τα πράγματα απλά και ταυτόχρονα μυστηριώδη. Είναι προσωπικό γούστο. Η συγκεκριμένη συλλογή είναι πολύ ανάγλυφη. Η επίδειξη πραγματοποιείται σε ένα γκαράζ και το φως έρχεται από το έδαφος. Είναι πολύ ατελής και ακατέργαστη και θέλω να το βγάλω αυτό στο look. Ακούγεται απλό, αλλά είναι πολύ πιο περίπλοκo.

Michele: Για μένα, αυτή η ίδια η φυσική ομορφιά σημαίνει κάτι ρεαλιστικό, κάτι διάφανο. Είναι σημαντικό όταν χρησιμοποιείς foundation, να χρησιμοποιείς τα καλύτερα συστατικά. Αν όχι, τότε μοιάζει με μια μάσκα. Η νέα τεχνολογία στα προϊόντα μας βοηθάει πραγματικά. Δεν είναι βαριά ή ψεύτικα, όπως σε μια κούκλα.

Damir: Αυτός είναι ο λόγος που εξαρτώμαι τόσο πολύ από αυτά τα παιδιά. Ξέρω τι θέλω, αλλά δεν ξέρω πώς να φτάσω εκεί! Μπορώ να σας πω ποιό είναι το ύφος της, πώς είναι τα μάτια της, πώς είναι τα μαλλιά της. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Michele. Προσπαθώ να αφήνω τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που πολύ καλά ξέρουν να κάνουν. Είτε πρόκειται για μαλλιά, μακιγιάζ, styling ή δημοσιογραφία, απλά προσπαθώ και τους αφήνω να κάνουν αυτό που νομίζουν.

Michele: Για αυτή την επίδειξη, θα πειραματιστώ με διάφορες υφές, έξτρα όγκο στο πρόσωπο. Υπάρχει πολλή διαφάνεια στα ρούχα. Επιλέγουμε το μυστηριώδες και συνάμα καθαρό.

Damir: Έχω την αίσθηση ότι οι προσδοκίες είναι διαφορετικές τώρα που είμαι στο Μιλάνο. Στο Παρίσι, εγώ ποτέ δεν ένιωσα σαν παριζιάνος σχεδιαστής, και τώρα που είμαι στο Μιλάνο, δεν πρόκειται να γίνω ένας μιλανέζος σχεδιαστής. Δεν πρόκειται να παίξω αυτό το παιχνίδι. Για μένα, όλα είναι θέμα του να πάρεις αυτή την αισθητική και να την τοποθετήσεις σε ένα νέο σκηνικό, δίνοντας μια διαφορετική προοπτική.

Michele: Το Μιλάνο χρειάζεται έναν σχεδιαστή σαν τον Damir! Η μόδα στο Μιλάνο έχει μια πολύ διαφορετική διάθεση. Είναι κάτι περισσότερο από έναν εννοιολογικό σχεδιαστή. Είμαι χαρούμενος, επειδή είμαι Ιταλός. Στην Ιταλία, τα πάντα είναι τόσο εμπορικά και ο Damir πραγματικά ξεχωρίζει.

Damir: Στην πραγματικότητα, θέλω να είμαι εμπορικός! Αστειεύομαι, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν πει ότι αυτό είναι το είδος της αλλαγής που περιμένουν. Ήρθα εδώ γιατί τα ρούχα μου παράγονται εδώ. Ήθελα απλώς να έρθω πιο κοντά στο μέρος όπου γεννιέται η πραγματική δημιουργία και όλες οι τεχνικές πτυχές.