Vivienne Westwood & Val Garland

Έντονο makeup, ανατρεπτικές ευαισθησίες και διάσωση του κλίματος με τους θρύλους της μόδας Vivienne Westwood και Val Garland

Το Made for Fashion φέρνει κοντά κορυφαίους σχεδιαστές μόδας και makeup artists για μια ειλικρινή ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τις πασαρέλες

Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για να ανατρέψει τη μόδα από τη Vivienne Westwood. Μια πραγματική αναρχική, έκανε πολιτικές δηλώσεις από τη δεκαετία του ’70, όταν ήταν στο επίκεντρο της στασιαστικής σκηνής punk του Λονδίνου και άρχισε να πουλάει τα φετιχιστικά, εμπνευσμένα από BDSM σχέδιά της στην περίφημη μπουτίκ του τότε συντρόφου της Malcolm McLaren (και manager των Sex Pistols). Το έργο της προσδιόρισε τη νέα κουλτούρα του κύματος της εποχής, αλλά ήταν η ατρόμητη προσέγγισή της για την αμφισβήτηση του συστήματος που προσέλκυσε την προσοχή μιας γενιάς. Σήμερα, στα 70 της, εξακολουθεί να αποδέχεται τη δύναμη της μόδας να προάγει πολιτιστική αλλαγή.

Αυτή την περίοδο, η Westwood διερεύνησε τον υπόκοσμο του 12ου αιώνα στη Βενετία, όπου, μία νύχτα κάθε έτους, οι άνθρωποι αφήνονταν στην υπερβολή μέσα στα στενά δρομάκια μεταμφιεσμένοι, μήπως και έτσι συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους. Εστιάζοντας σε αυτή την ιστορική πόλη και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από την άνοδο των υδάτων, η Westwood ελπίζει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.

Την τελευταία δεκαετία, η Westwood και ο σύζυγος και συνεργάτης σχεδιαστής της, Andreas Kronthaler, συνεργάστηκαν με την εκπληκτική makeup artist Val Garland που συμμερίζεται τις ανατρεπτικές ευαισθησίες της μάρκας. Η συλλογή SS16, που προσεγγίζει το πρόσωπο σαν καμβά, ήταν γεμάτη με υπερβολικές μεταμορφώσεις: φρύδια σε νέον χρώματα και πρόσωπα καλυμμένα με αιματοβαμμένο κόκκινο. Εδώ, το τρίο συζητάει τα ιδανικά των punk, ψεκάζοντας τα πρόσωπα των μοντέλων με λάσπη και το γιατί θα υποστηρίζουν πάντα τον ατομικισμό...

Val: Πάντα μου άρεσε να αψηφώ τους κανόνες. Υποθέτω ότι επειδή παλιά ήμουν punk ή skinhead ή νεορομαντική, συνήθιζα να κάνω διαφορετικό μακιγιάζ κάθε τόσο. Θέλω να πω ότι έχω συνηθίσει να είμαι ένα διαφορετικό άτομο κάθε μέρα και το διασκεδάζω πολύ! Ο αείμνηστος Alexander McQueen πάντα έλεγε, «Υπάρχει ομορφιά παντού. Ακόμα και στο μακάβριο.» Αυτό που δεν με ενδιαφέρει είναι το σημερινό πρόσωπο της selfie. Καλώς τις βγάζουν, αλλά όλοι απέκτησαν duck face και παράλληλα το πρόσωπο του πορνοστάρ! (Γελάει)

Andreas: Όλα τα νέα κορίτσια τώρα. Πολύ νέα κορίτσια. Δεν το καταλαβαίνω.

Val: Θέλω να πω ότι πάντα μου άρεσε η ιδέα του να είμαι ιδιαίτερη και να το διασκεδάζω. Στη Westwood, έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε!

Andreas: Είναι πάντα πολύ έντονο, πολύ ακραίο makeup. Το διασκεδάζουμε πολύ!

Val: Νομίζω ότι πρέπει να κάνετε κάτι τέτοιο με τη Westwood. Ένα όμορφο κόκκινο χείλος απλά δεν αρκεί εδώ. Είχαμε κάποιες μεγάλες στιγμές. Για μία επίδειξη, κάναμε ένα πανέμορφο μακιγιάζ σε όλα τα κορίτσια και στη συνέχεια ρίξαμε χώμα πάνω τους. Ήθελα να φαίνονται σαν να στεκόντουσαν στη στάση του λεωφορείου και καθώς το λεωφορείο περνούσε δίπλα πετάχτηκαν νερά πάνω τους από μια τεράστια λακκούβα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξακολουθούσε να φαίνεται πραγματικά όμορφο.

Andreas: Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαιρετικά οργανωμένοι και κάνουν τα πάντα με πολύ μεθοδικό τρόπο. Αλλά έτσι χάνεις μια ορισμένη αίσθηση ελευθερίας, αυθορμητισμού. Αν τα έχεις όλα πολύ προγραμματισμένα και τακτοποιημένα στη ζωή, γενικά, μπορεί να υπάρχουν πράγματα γύρω σου που δεν ανακαλύπτεις. Τέλος πάντων, αυτή τη σεζόν σκεφτόμασταν τη Βενετία, αλλά η Vivienne μπορεί να σας πει περισσότερα επ' αυτού.

«Επιβάλλω πάντα την πολιτική στην κολεξιόν έτσι ώστε οι ιδέες να πηγάζουν από αυτή... Η κλιματική αλλαγή θα πλημμυρίσει [τη Βενετία] πριν οποιοσδήποτε καταφέρει να επιδιορθώσει το πρόβλημα, όπως φαίνεται.» – Vivienne Westwood

Vivienne: Λοιπόν, επιβάλλω πάντα την πολιτική στην κολεξιόν έτσι ώστε οι ιδέες να πηγάζουν από αυτή. Για την ακρίβεια, ο Andreas έφτιαξε όλη αυτή τη συλλογή - δεν του αρέσει ακόμη πάρα πολύ, αλλά εγώ πιστύω ότι είναι πραγματικά υπέροχη.

Andreas: Είναι εύκολο να το λες!

Vivienne: Είναι πραγματικά, πραγματικά υπέροχο αλλά του φαίνεται οικτρό να λέω σε όλους ότι είναι ιδιοφυΐα! Εν πάση περιπτώσει, οι αναφορές ξεκίνησαν με την προσπάθεια διάσωσης της Βενετίας. Νομίζω ότι προσπαθήσαμε να σώσουμε τον κόσμο και τη Βενετία. Ένα από τα προβλήματα είναι η κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή θα την πλημμυρίσει πριν κανείς καταφέρει να επιδιορθώσει το πρόβλημα όπως φαίνεται. Έγραφα επίσης πολύ για το πώς ήταν η Βενετία τον 12ο αιώνα. Κάθε χρόνο, έκαναν αυτό το καρναβάλι στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Όλοι μεταμφιέζονταν και οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να αλλάξουν τους ρόλους τους. Οι πλούσιοι μπορούσαν να είναι φτωχοί και να κάνουν σεξ με έναν φτωχό και οι άσχημοι μπορούσαν να είναι ελκυστικοί ή το αντίστροφο. Χρονολογείται στις πολύ πρωτόγονες εποχές, όταν πραγματικά μπορούσες να υπερβάλλεις και να κάνεις πολλές αμαρτίες. Σκέφτηκα επίσης την ιδέα της 'αλλαγής θέσης' όταν είπα ότι οι άνθρωποι αλλάζουν ρόλους, γιατί αυτή είναι η Ελληνική ιδέα. Όπως η μέθη του Διόνυσου: ήταν bisexual έτσι και αλλιώς και πολύ όμορφος με μακριά, σγουρά μαλλιά και όπως φαίνεται όλα οδηγούν στους Έλληνες και αυτή την ιδέα του σαρκικού υπόκοσμου. Το show θα είναι λίγο σουρεαλιστικό. Θα είναι πολύ περίεργο.

«Όλα οδηγούν πίσω στο punk. Η Vivienne ήταν η μόνη γυναίκα στο που έκανε κάτι ενδιαφέρον εκείνη τη στιγμή.» - Val Garland

Andreas: Πότε αρχίσαμε όλοι να συνεργαζόμαστε; Πρέπει να είναι σαν 605 χρόνια πίσω!

Val: Έχω την αίσθηση ότι ήταν το 2006, δεν είναι και τόσο παλιά λοιπόν. Περίπου μια δεκαετία.

Andreas: Το οποίο είναι ένας αιώνας στο χώρο της μόδας! (γελάει)

Val: Ο Sam [McKnight] ήταν εδώ από την αρχή. Το αστείο πράγμα για τη Westwood - και λέω πάντα αυτή την ιστορία - είναι ότι όταν ζούσα στο Περθ της Αυστραλίας είχα εμμονή με αυτό. Υπήρχε αυτό το ένα κατάστημα που ονομαζόταν Elle, και η Wendy που το είχε τηλεφώνησε στο World’s End και είπε: 'Πόσα θέλεις να ξοδέψεις, Val;'. Ήμουν θεότρελη εκείνα τα χρόνια και της λέω «4000€!» και έστειλε ένα μεγάλο κουτί με ρούχα αυτής της αξίας και εγώ μια ταχυδρομική επιταγή. Στη συνέχεια, έφτασε αυτό το κουτί με τα ρούχα έφτασε, διάλεξα αυτά που ήθελα και τα υπόλοιπα τα χάρισα στους φίλους μου αφού απλά δεν μπορούσες να τα βρεις πουθενά αλλού! Μου άρεσε πολύ το T-shirt με τα στήθη και η συλλογή Witches με όλα τα μικρά κουμπάκια σε φαλλικό σχήμα! Όλα οδηγούν πίσω στο punk. Η Vivienne ήταν η μόνη γυναίκα εκείνη την εποχή που έκανε κάτι ενδιαφέρον. Αν δεν ήταν η Westwood, θα κάναμε μόνοι μας πράγματα.

Andreas: Εκπληκτικό.