Petra Collins

Η 23χρονη καλλιτέχνης Petra Collins αιχμαλωτίζει την ομορφιά, τον πόνο και τη σεξουαλική ανακάλυψη της γυναικείας εφηβείας

Στο Scene Stealers, δημιουργικά άτομα που ορίζουν τις τάσεις στη μουσική, την τέχνη και τη
νυχτερινή ζωή αναλύουν τις τρεις βασικές εμπνεύσεις του στυλ τους

Στα 23 της, η καλλιτέχνης Petra Collins έχει ήδη γίνει ένα φεμινιστικό πρότυπο σε μια νέα γενιά ευφυών, δημιουργικών, νέων γυναικών. Η Petra ξεκίνησε την καριέρα της στα 15 της, στην πατρίδα της, το Τορόντο του Καναδά, δημιουργώντας θεσπέσια νοσταλγικές εικόνες που αιχμαλώτιζαν την ομορφιά, τον πόνο και τη σεξουαλική ανακάλυψη της γυναικείας εφηβείας. Σύντομα συνέχισε για να γίνει τακτική συνεργάτης της Tavi Gevinson, με τη συμβολή της στην πεφωτισμένη βίβλο των έφηβων κοριτσιών,το περιοδικό Rookie magazine.

Σε έναν κόσμο γεμάτο από εικόνες που σεξοποιούν και αντικειμενοποιούν τις γυναίκες και όπου οι γυναίκες καταναγκάζονται να αποδεχτούν μη ρεαλιστικά, ευπρεπισμένα πρότυπα ομορφιάς, οι εικόνες της Collins ξεχωρίζουν, καθώς τεκμηριώνουν τη γυναικεία σεξουαλικότητα χωρίς να την εκμεταλλεύονται. Συχνά μιλάει δημόσια για τη λογοκρισίακαι το γυναικείο σώμα, και ως προβοκάτορας, σχεδίασε ένα αμφιλεγόμενο «Period Power» t-shirt της American Apparel που δείχνει την εικόνα ενός κοριτσιού που αυνανίζεται ενώ είναι αδιάθετη. Ίδρυσε επίσης το The Ardorous, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να παρουσιάζουν τα κορίτσια τα έργα τέχνης τους.

«Νομίζω ότι η ενότητα είναι σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να συνεργάζεσαι, να μοιράζεσαι τη δημοσιότητα, να βοηθάς τους φίλους σου και τους συναδέλφους σου να βρουν δουλειά.» – Petra Collins

Πέρυσι, η Collins δημοσίευσε το Babe, ένα βιβλίο τέχνης με τις δικές της φωτογραφίες, καθώς και τη δουλειά του δημιουργικού girl-gang της (συμπεριλαμβανομένης μιας δικής μου συνεισφοράς), τα οποία τεκμηριώνουν τη θηλυκή εμπειρία με έναν ειλικρινή και μη απολογητικό τρόπο. Μια αληθινή γυναίκα της αναγέννησης (βλ: millenial), η Collins δοκιμάζει την τύχη της στην υποκριτική, υποδυόμενη έναν ρόλο στην τρέχουσα σειρά του hit show του Amazon, Transparent. Η επόμενη πρόκληση είναι η σκηνοθεσία. Πέρυσι, η Collins σκηνοθέτησε μια σειρά ντοκιμαντέρ για το Nowness σχετικά με τα κορίτσια και το χορό, και τώρα σκηνοθετεί μια ταινία μικρού μήκους για το Planned Parenthood.

Εδώ, στο M·A·C Culture, η Collins συζητάει τα τρία σημερινά κορυφαία πρότυπα ομορφιάς και στυλ της και τονίζει την αστείρευτη δύναμη της εσωτερικής ομορφιάς...

Jill Soloway (συγγραφέας, δημιουργός του Transparent)
«Εμπνεύστηκα απόλυτα από τη συνεργασία με τη Jill και βλέποντας το έργο της. Νομίζω ότι είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και θαυμάζω τον τρόπο που διευθύνει και συγκροτεί τον εαυτό της. Και αντικειμενικά έχει ένα πραγματικά cool, μοναδικό στυλ. Πιστεύωότι ντύνεται πραγματικά cool στο γύρισμα. Φοράει μόνο ένα κλασικό καπέλο του μπέιζμπολ και ένα άθλιο T-shirt και τζιν. Δεν ντύνεται καλά, μερικές φορές φοράει παντόφλες - απλά δείχνει τόσο χαλαρή. Έχω την αίσθηση ότι, όταν ντύνεσαι έτσι, σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε ένα σημείο στη ζωή σου όπου κάνεις ακριβώς αυτό που θες και κάνεις τη δουλειά που θέλεις να κάνεις. Μπορείς να πεις από την εμφάνισή της ότι είναι εντελώς άνετη με τον εαυτό της.»

Amandla Stenberg (ηθοποιός)
«Έχω εμμονή με την Amandla Stenberg. Είναι τόσο νέα, έξυπνη και έχει αυτοπεποίθηση. Είναι ένας από τους ανθρώπους που ηγούνται μιας νέας τάσης της τέχνης που ονομάζεται #ArtHoe, η οποία ξεκίνησε ως κίνημα για την ενίσχυση νέων, μαύρων δημιουργικών ανθρώπων, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε και αφορά τη χρήση της καλλιτεχνικής έκφρασης ως έναν τρόπο καταπολέμησης των πολιτιστικών στερεότυπων. Η Amandla ακτινοβολεί θετική ενέργεια. Πραγματικά πιστεύω ότι η ενέργεια και η θετικότητα κάποιου έχει να κάνει πολύ με την εξωτερική ομορφιά του. Αν κάποιος είναι κακοήθης, καταστρέφει οποιαδήποτε εξωτερική ομορφιά μπορεί να έχει. Ο τρόπος που σκέφτεται την κάνει όμορφη.»

Kiersey Clemons (ηθοποιός)
«Η Kiersey είναι ένα άλλο πραγματικά εκπληκτικό πρόσωπο, είναι λαμπερή. Τη γνώρισα στο γύρισμα του Transparent. Έχεις νιώσει ποτέ ότι συναντάς ένα νέο άτομο με τόσο καλή αίσθηση του στυλ που είναι τόσο cool που πραγματικά το ερωτεύεσαι και θέλεις να γίνει φίλος σου; Έτσι ένιωσα με την Kiersey. Η εμφάνισή της είναι πολύ όμορφη και σκληρή, αν και το στυλ της είναι πολύ καθορισμένο - μπορεί να είναι casual ή πολύ glamorous. Πάντα αλλάζει την εμφάνισή της, κάτι το οποίο μάλλον είναι χρήσιμο για μια ηθοποιό!»

Το βιβλίο τέχνης Babe παρουσίασε δουλειά από γυναίκες καλλιτέχνες που κανουν ωμό, φεμινιστικό έργο τέχνης. Το βιβλίο είναι αντιπροσωπευτικό της επιθυμίας σου να δημιουργήσεις ένα κίνημα ομοιδεατισσών νεών γυναικών…

PETRA: «Ναι, σίγουρα! Νομίζω ότι η ενότητα είναι σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να συνεργάζεσαι, να μοιράζεσαι τα φώτα των προβολέων, να βοηθάς τους φίλους σου και τους συναδέλφους σου να βρουν δουλειά - είναι πολύ πιο ωφέλιμο το να συνεργάζεσαι από το να είσαι ανταγωνιστικός. Νομίζω ότι υπάρχει δύναμη στους αριθμούς. Και εκτός αυτού, αν μια εργασία που θέλω πρόκειται να προσφερθεί σε κάποιον άλλον, καλύτερα να προσφερθεί σε έναν από τους φίλους μου στο βιβλίο παρά σε έναν τυχαίο. Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες του Babe έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.»